Nitro-Babe

Musiikki Suomessa

Rouheat sävelet treenin pelastajana – musiikki tehostaa liikuntasuoritusta

July 16th, 2018 by admin

Musiikilla on valtava voima, ja on yleisessä tiedossa, että sen avulla on mahdollista säädellä mielialaa. Tämä on varmasti tuttu juttu jokaiselle musiikin intohimoiselle kuuntelijalle, säveltäjistä ja muusikoista puhumattakaan. Musiikki on omiaan toimimaan erityisesti rentoutumisen ja liikunnan tehostajana.

Musiikki tekee tutkitusti hyvää aivoille, eikä näistä hyödyistä nauttiakseen tarvitse olla musiikin ammattilainen tai luontainen nuottinero. Tavallinenkin musiikinkuuntelija hyötyy suosikkisävelmiensä nautiskelusta monella eri tavalla. Nopeatempoinen, aktiivinen ja kovalla äänenvoimakkuudella soiva musiikki siivittää energiaa kysyvää suoritusta. Tämä pitää paikkansa sekä fysiologisesti mitattuna että suorittajan oman tuntemuksen mukaan. Musiikkia on kuvailtu jopa luomudopingiksi.

Oikeanlaiset ja laadukkaat urheiluvälineet ja -varusteet ovat parhaiden mahdollisten tulosten ja miellyttävän kokemuksen kannalta tärkeitä, mutta monelle musiikin ystävälle omat voimabiisit ovat melkeinpä yhtä tärkeä treenin vauhdittaja. Esimerkiksi vaativa harjoittelu maastopyörällä nousee aivan uudelle tasolle, kun käytössä on paras mahdollinen menopeli ja kuulokkeista soi oikeaan tunnelmaan virittelevä musiikki.

Musiikki nostaa kuulijansa fyysistä vireystilaa nopean tempon ja vahvan dynamiikan avulla. Myös terävä ja laadukas äänimaailma vahvistaa positiivista kokemusta. Esimerkiksi juostessa askeleensa pyrkii melkeinpä automaattisesti tahdistamaan musiikin rytmin mukaisiksi – tällöin vauhti nopeutuu kuin huomaamatta, ja juoksu luistaa monen mielestä huomattavasti paremmin kuin hiljaisuutta kuunnellessa. Musiikin vaikutusta voivat tehostaa kappaleen henkilökohtaiset merkitykset sekä kannustavat ja energiaa sekä voimaa tuovat sanoitukset.

Millaista musiikkia treenatessa sitten kannattaisi kuunnella? Valinta kannattaa tietysti tehdä oman musiikkimaun mukaan. Raskaan musiikin ystävä saa varmasti treenistä eniten irti, kun kuulokkeista raikuu ronskia kuunneltavaa, mutta kaikki eivät kaipaa metallisoundia liikkumisensa oheen. Uusia musiikkityyliä kokeileva voi kuitenkin yllättyä myös positiivisesti, sillä aina kaikkein paras treenimusiikki ei välttämättä edusta juuri sitä genreä, jota muissa tilanteissa kuuntelisi kaikkein mieluiten. Etenkin pientä vaihtelua kaipaavan liikkujan kannattaa siis rohkeasti antaa mahdollisuus totutusta poikkeavillekin sävelille.

Tärkeintä on, että treenatessa kuunneltava musiikki antaa energiaa ja saa tuo keholle virkeän ja voimakkaan tunteen. Nopea tempo on usein paras vaihtoehto. Uusi suosikkikappale saattaa siivittää jo seuraavaa treenikertaasi!