Nitro-Babe

Musiikki Suomessa

Maukka Perusjätkä

July 3rd, 2015 by Liam Nicolas

Mauri Airta, eli artistinimeltään Maukka Perusjätkä, teki menestyneimmät levynsä uuden aallon musiikin parissa 70-luvun lopulla ja 80-luvun alussa. Hän on suomalaisen punkin pioneereja, vaikkei itse koskaan määritellytkään musiikkiaan punkiksi. Mieleenpainuva elementti Maukka Perusjätkän levyillä ja keikoilla oli moottorisaha, jonka avulla muusikko pyrki kerran sisään bändin harjoituksiin. Tämän jälkeen siitä tuli yksi hänen instrumenteistaan.

Punk-vuodet

Airta perusti ensimmäisen kokoonpanonsa Maukka & Nahkatakit vuonna 1979. Tämän jälkeen Ralf Örnin kanssa syntyi Maukka Perusjätkän nimi ja imago, sekä Örnin säveltämät ja tuottamat levyt Säpinää (nimellä Maukka Perusjätkä Ja Sota Apatiaa Vastaan), Ennen kolmatta maailmansotaa (Maukka Perusjätkä ja Ralf Örn Pop), jolla kitaraa soitti Andy McCoy, sekä Koiranpennut. Vuonna 1982 julkaistiin Ilkka Vainion kanssa tehty levy Asiat kuntoon. Maukka Perusjätkä julkaisi 80- ja 90-luvuilla vielä kolme levyä. Viimeisin levytys, Elämä pieninä palasina, on vuodelta 2011, ja sisältää sekä uusia kappaleita että uusia versioita vanhoista.

Uran vaiheita

Maukka Perusjätkän uran suurimpia hittejä ovat ehdottomasti Säpinää sekä Vaatteet (on mun aatteet). Näiden lisäksi nuorisoelokuvassa Täältä tullaan elämä soivat muun muassa kappaleet Herneenpalot sekä Se on meidän. Tässä vuoden 1980 katsotuimmassa kotimaisessa elokuvassa esiintyi myös nuori Kati Outinen, josta tuli myöhemmin suomalaisen elokuvamaailman tähti. Musiikkiuran lisäksi Mauri Airta on koulutukseltaan sähköasentaja. Hän on myös näytellyt elokuvassa Nousukausi.