Nitro-Babe

Musiikki Suomessa

New York Dolls

July 5th, 2015 by Liam Nicolas

New York Dolls oli toiminnassa vuosina 1971-1977. Yhtye on ollut esikuva niin punkin kuin glam rockin kehitykselle. New York Dolls erottui esiintymisasuillaan, joissa yhdistyi räväkkä rock-tyyli, sekä androgyyniys, meikit ja korkokengät. Musiikillisiin vaikutteisiin kuuluivat niin traditionaalinen rhythm and blues, Rolling Stones kuin David Bowiekin. Alkuperäisen kokoonpanon jäljellä olevat jäsenet, David Johansen ja Sylvain Sylvain, perustivat yhtyeen uudestaan vuonna 2004, ja ovat julkaisseet kolme uutta albumia.

Rock-elämää

Yhtye perustettiin New Yorkissa vuonna 1971. Sen läpimurto koitti kun Rod Stewart kutsui heidät lämmittelijäkseen. Vuonna 1972 Englannin kiertueella yhtyeen rumpali Billy Murcia kuoli traagisesti huumeiden ja alkoholin yliannostukseen. Debyyttialbumi New York Dolls julkaistiin vuonna 1973 ja kriitikot pitivät sen aggressiivisesta ja räväkästä tyylistä, mutta levyn myynti jäi pieneksi. Toinen albumi Too Much Too Soon julkaistiin vuotta myöhemmin. Vaikka näitä levyjä myytiin julkaisuhetkellä vähän, ne ovat myöhemmin nousseet kulttimaineeseen.

Bändin merkitys

Jo alusta alkaen New York Dolls oli merkittävä yhtye. Heidän keikkojaan kävivät kuuntelemassa tulevat legendat kuten Alice Cooper ja Todd Rundgren. Heidän musiikkinsa on inspiroinut yhtyeitä kuten Sex Pistols, Kiss ja Guns’n’Roses. Suomalaisista yhtyeistä Hanoi Rocks on ehdottomasti New York Dollsin musiikillinen seuraaja. Myös The Smiths -yhtyeen Morrissey on tunnustautunut intohimoiseksi New York Dolls-faniksi ja onkin paljolti hänen ansiotaan että yhtye teki comebackin vuonna 2004.