Rockabilly syntyi 1950-luvulla, ja onkin yksi rockin varhaisimpia muotoja. Se otti vaikutteita countrysta, rhythm and bluesista sekä rock’n’rollista. Tyylin nimi on yhdistelmä sanoista “rock” ja “hillbilly”, jolla tarkoitettiin country-musiikkia. Esimerkiksi Elvis Presley ja Johnny Cash soittivat uransa alkuaikoina puhdasta rockabillyä. Tyylille ovat tunnusomaista kontrabasso, nopea kaksitahtinen rytmi sekä kitara, jossa ei ole, monen muun rockin alalajin tapaan, säröä. Kiinnostus 50-luvun kulttuuriin nosti rockabillyn uudestaan suosioon 1970-luvulla, ja sillä on edelleen uskollisia seuraajia ja oma alakulttuurinsa.
Rockabilly Suomessa
Suurimman suosionsa rockabilly saavutti Suomessa 1970-luvulla, jolloin se kilpaili nuorison suosiosta uuden aallon, punkin sekä poliittisten laululiikkeiden kanssa. Televisiossa näytettiin Onnen päivät -sarjaa, jonka Fonzie rasvatukassaan sopi rockabilly-fanien esikuvaksi. Tunnettuja tuon kauden Suomalaisia yhtyeitä olivat muun muassa Teddy & The Tigers sekä Mystery Train. Rockabillyn harrastajia yhdistää edelleen 50-luvun pukeutumistyylin sekä amerikkalaisten autojen ihailu.
Tunnetut artistit
Bill Haley oli varhaisimpia ja suosituimpia rockabilly-artisteja, jonka tunnetuimpia kappaleita lienee Rock Around the Clock. Legendaarinen levymerkki Sun Records Memphisissä tuotti monia rockabilly-hittejä, kuten esimerkiksi Jerry Lee Lewisin Great Balls of Fire. Tyylin uuteen nousuun Euroopassa ja Suomessa 1980-luvulla vaikutti suuresti Stray Catsin menestys. Yhtyeen suurimpia hittejä on Rock This Town. Nykyisistä suosikeista esimerkiksi Kings of Leon, White Stripes ja Black Keys ovat saaneet paljon vaikutteita rockabillystä.